Κλέα Fine Bakery / Σοφούλη

Ανακαλύψτε περισσότερα
< 1 | - >
Τοποθεσία
Α. Παπανδρέου με Θ. Σοφούλη / Θεσσαλονίκη
Έτος
2021
Είδος έργου
Bakery
Επιφάνεια
130 τ.μ.
Φωτογράφηση
Γιώργος Σαββατούπης / GShot

Σε μια εποχή όπου ο αντίστοιχος σχεδιασμός επίμονα φλερτάρει τα trends, πάντα υπάρχει χώρος για αυθεντικότητα, ανεξάρτητη σκέψη και κατασκευαστική επινοητικότητα.

Στην συγκεκριμένη προσέγγιση, η αξιοποίηση και η αυστηρή προσαρμογή της γενικής διάταξης στο σπάνιο για την τυπολογία της πόλης, δις γωνιαίο κτιριακό περίγραμμα, στο όριο μεγάλου αστικού κενού αποδεικνύονται δεδομένα επαρκή. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό παράλληλα με επάλληλες στρώσεις σχεδιαστικών αναφορών στον 20ό αιώνα και στους σημερινούς αληθινούς ‘μαέστρους’.

Οι βασικοί διαχωριστικοί τοίχοι σχεδιάστηκαν παράλληλα με τις, υπό νοητή γωνία 45ο, κύριες όψεις, χωρίς να εφάπτονται στην κεντρική κολώνα του χώρου, η τραπεζοειδής στέψη της οποίας παραμένει άθικτη και ορατή. Στον τονισμό των χειρισμών αυτών, συμβάλλουν το κρεμαστό φωτιστικό καθώς και η επιφάνεια μαρμάρου green rainforest επιλεγμένη από πλάκα εκτεθιμένη και αποχρωματισμένη στον ήλιο.

Κυρίαρχα στοιχεία της προσέγγισης συνιστούν η μείωση της ποσότητας και πολυπλοκότητας υλικών και βασικών χρωμάτων, παρά την συνύπαρξη διαφορετικών τονικά και χρωματικά λεπτών αποχρώσεων.

Η τρίτη μικρή, κυρίαρχη ωστόσο, όψη χαρακτηρίζεται από την μέγιστη δυνατή μείωση του ανοίγματος, που μεταμορφώνεται σε βασικό στοιχείο εστίασης και επιφάνειας σήμανσης.

Η συνολική γραφιστική προσέγγιση επενδύσεων, ειδικότερα τα κατακόρυφα στοιχεία από blue pearl γρανίτη και μάρμαρο Θάσου, σε σκάκι, ένθετα στα χειροποίητα πλακίδια, επενδύσεις των περιμετρικών κολωνών, αποτελεί φόρο τιμής στην μεγάλη Andree Putman, το έργο της οποίας απέδειξε ότι ο ορθός σχεδιασμός δεν έχει ημερομηνία λήξης. Είναι άχρονος.