Local
θεσσαλονίκη/12

εστίαση - café σε διατηρητέο κτίριο
επιφάνεια: εσωτερικός χώρος 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα, εξωτερικός χώρος 100 τ.μ.

Θεσσαλονίκη, 2012

Αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας την αρχική δομή του 1938, με ημιυπόγειο και ανώγειο, μια όχι συνήθης τυπολογία στη Θεσσαλονίκη. Στο ημιυπόγειο λειτουργεί ανοιχτή κουζίνα-παρασκευαστήριο, με stools και θέσεις φαγητού. Οι τουαλέτες εγκιβωτίστηκαν στον αιωρούμενο όγκο από μασίφ δρύινη ξυλεπένδυση. Η ξυλεπένδυση σε συνεργασία με τις προθήκες κρασιών "διαπερνούν" και ενοποιούν τα δυο επίπεδα. Η ελαφριά μεταλλική σκάλα χαράχτηκε σε δυο σκέλη, ενώ το "πλατύσκαλο" έχει θέση εισόδου από το δρόμο. Η μεταλλική κολώνα στήριξής της, από το δάπεδο του κάτω ορόφου έως την οροφή του άνω, δίνει έμφαση στην ενοποίηση των δυο επίπεδων. Μεγάλα τμήματα των οροφών και της τοιχοποιίας επανήλθαν στην αρχική τους μορφή, κατά τις καθαιρέσεις των διαδοχικών πρότερων επεμβάσεων.

υπεύθυνος μελέτης:
Βασίλης Καραλάζος

φωτογράφηση:
Βαβδινούδης-Δημητρίου / studiovd